Ana içeriğe atla

Öğr. Gör. Ryoko ASANO’nun işlediği JMT102 dersi kapsamında 9 Mart 2022 Çarşamba ve 27 Nisan 2022 Çarşamba tarihlerinde iki kez Manzai* Seminerleri gerçekleştirilmiştir.

Manzai seminerleri, Japonca Mütercim ve Tercümanlık Ana Bilim Dalı öğrencilerinin Japonca dil becerilerinin gelişmesi ve ifade güçlerinin güçlendirilmesi amacıyla seminer eğitmenleri, uluslararası karı koca komedi ikilisi Franponais (okunuşu: Franpone) ile İspanyolca performans yapan Japon sanatçısı Yumi FUJİTA tarafından gerçekleştirilmiştir. Manzai hakkında kavram ve esas bilgiler ve komik ve ilgi çekici diyalogların nasıl kurulmasına dair püf noktalar verilmiştir.

Anlatımın ardından öğrenciler ikili gruplara ayrılarak Manzai hazırlayarak sergilemişlerdir. Öğrencilerin zevk ve heyecanla sergiledikleri birbirinden güzel, hoş ve komik Manzailer, seminer eğitmenleri tarafından hayranlıkla karşılanıp, “Japonca öğrenmeye daha yeni başlamanıza rağmen profesyonel gibi performans gösteriyorsunuz. Bu kadar kısa bir sürede bu kadar mükemmel Manzai hazırlamanız inanılmaz” denilerek övgü ile takdir edilmiştir.

Her iki seminerde de öğrenciler memnuniyetlerini dile getirmişlerdir. Ayrıca ikinci seminerden sonra yapılan ankette Japoncanın gelişmesi açısından Manzai öğrenmenin faydalarını “Bence ifade gücümüzü en iyi mizah anlayışımızla gösterebiliriz diye düşünüyorum. O yüzden Manzai yapmanın bunun için iyi bir araç olduğu kanısındayım.” “Kelime oyunları barındırdığı için kelime dağarcığımızı geliştirmemize yardımcı olduğunu düşünüyorum.” ”Söyleyiş bakımından benzer kelimeleri söz oyunlarıyla öğrenmemize katkı sağlayabilir bu.” “Şaka yapmaya çalışırken çokça düşündüğümüz için ifade gücüne yardımcı olabilir.” “Manzai sayesinde hem kelime bilgimiz artar, hem de kendimizi Japonca konuşurken daha rahat hissedebiliriz.” “Japonca ifade ediş gücümüzü ve özgüvenimizi geliştirebilir.” “Rahat konuşma açısından faydalı olabilir.” “Birbirine benzeyen kelimeleri, konuşma esnasında ayırt etmemize yardımcı olduğunu düşünüyorum.” “Japonca konuşmama dair olan heyecanımı aşmaya büyük ölçüde yardımcı olduğunu hissediyorum. Kendimize özgüvenimiz olmasını sağlayabilir.” gibi ifadelerle değerlendirmişlerdir.

*Manzai nedir?

Geleneksel Japon halk kültürlerinden biri olan Manzai, iki kişiyle oynanan bir komedi türüdür. Genellikle “Manzai kombi” denilen ikili grup hâlinde yapılır. Komik ve aptal rolü oynayan ”Boke” ile akıllı ve mantıklı rolü oynayan “Tsukkomi”den oluşan ikili, yanlış anlaşılmalar, kelime oyunları vb ile komik diyaloglar kurarak insanları güldürür. İkilinin performans tarzı geleneksel Türk gölge oyunu olan Karagöz ve Hacivat’a biraz benzetilebilir.

Manzai